Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

ΠΕΡΑΣΕ Ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ-ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΜΑΪΟ...

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» για τη μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Προηγήθηκε συζήτηση στη Βουλή σε υψηλούς τόνους, με έντονη αντιπαράθεση Μητσοτάκη - Σκουρλέτη. Το νομοσχέδιο καθιερώνει την απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ενώ «σπάει» τις εκλογικές περιφέρειες της Β' Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής...


Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, με 150 ψήφους υπέρ, ενώ 123 ήταν κατά. Τα άρθρα 28 και 56 που καθιερώνουν την απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές εγκρίθηκαν με 161 ψήφους υπέρ τους και 111 αντίθετες ψήφους.

Η τροπολογία για την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής, πέρασε με 241 ψήφους υπέρ έναντι 31 ψήφων κατά. Επίσης, η τροπολογία για την ταυτόχρονη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών, υπερψηφίστηκε με 149 ψήφους έναντι 122, ενώ ένας βουλευτής ψήφισε «παρών».

Μεταξύ των βασικών θεμάτων που βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ήταν η ημερομηνία των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, η εισαγωγή της απλής αναλογικής και η ψήφος των αποδήμων Ελλήνων.

Η ένταση ξεκίνησε από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να επαναφέρει με το... δικό του στυλ τη θεωρία των δύο άκρων εντός Ολομέλειας και τον Πάνο Σκουρλέτη να του απαντά σε υψηλούς τόνους.
Απαντήσεις και δεσμεύσεις από Σκουρλέτη

Ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ψηφίζεται ένα υπερώριμο αίτημα, όπως είναι αυτό της κατάτμησης της Β' Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής.

Παράλληλα, προχώρησε και σε συγκεκριμένες υποσχέσεις, διαβεβαιώνοντας μεταξύ άλλων ότι το θέμα της ψήφου των απόδημων Ελλήνων θα δρομολογηθεί εντός του έτους, με την κυβέρνηση να καταθέτει συγκεκριμένη πρόταση.

Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να φέρει νέα ρύθμιση με την οποία θα διακανονίζονται τα χρέη των πολιτών προς τους δήμους.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο υποστήριξε ότι η αυτοδιοίκηση βγαίνει με περισσότερα εργαλεία στα χέρια της για να ασκήσει πολιτική. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη ρύθμιση για την απλή αναλογική, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση αισθάνεται τιμή που συνδέει το όνομά της με μια βαθιά δημοκρατική τομή, ένα αίτημα δεκαετιών.

Ο υπουργός κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι υποτίμησε το θέμα της ισοτιμίας της ψήφου και έθεσε επικίνδυνα διλήμματα όπως «αποτελεσματικότητα ή δημοκρατία» που οδηγεί σε μια περιορισμένη αντίληψη δημοκρατίας και σε ολοκληρωτικές προσεγγίσεις.
«Προφανώς η Ν.Δ. δεν έχει ακούσει για διαπλοκή στην τοπική αυτοδιοίκηση»

Στην κριτική της Ν.Δ. για την απλή αναλογική απάντησε σε έντονο ύφος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά «Ακούγοντας την κριτική σας για τον Κλεισθένη, αναρωτιέται κανείς αν αναφέρεστε στην Ελλάδα και αν τόσα χρόνια που κυβερνήσατε είχατε έστω την παραμικρή αίσθηση του τι έχετε κάνει, του τι γινόταν στη χώρα και που μας πηγαίνατε».

«Δεν είχατε κάνει ούτε την καταγραφή των επιστημόνων που έφυγαν, ούτε που ήταν και μας στέλνατε στο Τεχνικό Επιμελητήριο, τον γερμανικό ΟΑΕΔ, και μας στέλνατε τους Αυστραλούς για να στείλουμε γιατρούς και μηχανικούς στην Αυστραλία! Τα ξεχάσατε; Πριν τρία χρόνια έγιναν αυτά και μας λέτε τώρα γιατί ο Σκουρλέτης δεν έχει έτοιμη τη διάταξη για να ψηφίζουν αυτοί οι άνθρωποι;. Και θα ψηφίζουν και θα γυρίσουν! Αλλά αυτό θα γίνει από εμάς και όχι από εσάς που τους διώξατε!» συμπλήρωσε με νόημα.

«Η διαπλοκή, το αλισβερίσι, η συναλλαγή, οι ομάδες συμφερόντων δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλα αυτά θα τα φέρει η απλή αναλογική! Δηλαδή, όλα αυτά τα χρόνια ένας περιφερειάρχης ή ένας δήμαρχος δεν σας είπε τίποτα! Ούτε για τις απευθείας αναθέσεις, ούτε για τις απεντάξεις έργων, ούτε για τους περιφερειάρχες που έδιναν 45αρια στου κολλητούς τους, ούτε για τις παράνομες προσλήψεις, ούτε υπήρχε δήμαρχος που υπεξαίρεσε χρήματα από τα ταμεία του δήμου» είπε ο Χρήστος Σπίρτζης απευθυνόμενος στη ΝΔ.
Χαρίτσης: Αποφασιστική ενίσχυση των δήμων

Ο υφυπουργός Οικονομικών Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι ο «Κλεισθένης» ολοκληρώνει την φάση θεσμικών παρεμβάσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τόνισε ότι δίνουν την δυνατότητα τους ΟΤΑ να αξιοποιήσουν όλες τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ανέφερε ο αν. υπουργός Οικονομίας, Α. Χαρίτσης.

Αναφερόμενος ειδικώς στον τομέα της χρηματοδότησης της Αυτοδιοίκησης, ο κ. Χαρίτσης είπε πως η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια κινήθηκε αποφασιστικά προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των δήμων τόσο με την ενεργοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων όσο και με την εξεύρεση νέων. Ανέφερε χαρακτηριστικά τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για έργα υποδομών, τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για την υποστήριξή των ΟΤΑ με επιπλέον προσωπικό και την αύξηση των πόρων του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Τόνισε ότι σήμερα το ΠΔΕ σήμερα βρίσκεται στο 1,3 δις με προοπτική του χρόνου να φτάσει στο 1,5 δις ενώ η πλειονότητα των πόρων του κατευθύνεται στους φορείς της Αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι με τα προγράμματα «Φιλόδημος» κατευθύνονται αρχικά 500 εκ ευρώ στην Αυτοδιοίκηση με προοπτική να φτάσει η ενίσχυση αυτή στην πενταετία τα 2 δις. Ταυτόχρονα, όπως είπε, έχουν υπάρξει στοχευμένες παρεμβάσεις για τα νησιά του βορείου και του νότιου Αιγαίου και παρεμβάσεις για την στήριξη της νησιωτικότητας.

Ο αν. υπουργός Οικονομίας, επισήμανε τέλος ότι συνολικά κατευθύνθηκαν 4 δις ευρώ στον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ποσό που η αυτοδιοίκηση δεν είχε ξαναδεί, ενώ υλοποιούνται σημαντικά έργα και παρεμβάσεις ενίσχυσης της τοπικής επιχειρηματικότητας που έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες.
Ψηφίζει μόνο την κατάτμηση

Εφ' όλης της ύλης επίθεση προς την κυβέρνηση εξαπέλυσε, όμως και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο ποίος αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας και κυρίως το Μακεδονικό.

Δήλωσε, πάντως, ότι η Ν.Δ. θα δώσει το «πράσινο φως» για να σπάσει η Β΄ Αθηνών, σπεύδοντας να ζητήσει από την κυβέρνηση να τολμήσει και να ψηφίσει και εκείνη την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους.