Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018

ΝΕΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΖΑΕΦ-ΤΣΙΠΡΑ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ…

Το πρωί αναμένεται να υπάρξει νέα τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ για το ονοματολογικό των Σκοπίων...


Οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών είχαν τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα η οποία διήρκησε μία ώρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα.

Σημειώνεται ότι ο Ζόραν Ζάεφ είχε δηλώσει ότι "είναι επιθυμία μας να έχουμε λύση στο θέμα της ονομασίας πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου και πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 25 και 26".

"Είμαστε στα τελευταία λεπτά των προσπαθειών να έρθουμε κοντά ο ένας στις θέσεις του άλλου και όταν συμβεί αυτό θα ανακοινώσουμε από κοινού τα ευχάριστα νέα για τους κατοίκους των δυο χωρών», σημείωσε ο Ζάεφ για το Σκοπιανό.

"Φωτιά" στη διπλωματική σκακιέρα για το Σκοπιανό

Παρά το γεγονός ότι το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα έγινε, συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν υπήρξε.

Κυβερνητικές πηγές μιλώντας στον ΑΝΤ1 έκαναν λόγο για "θερμό κλίμα" στη συζήτηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Ζόραν Ζάεφ θέλει και έχει τη βούληση για να προχωρήσει σε συμφωνία ωστόσο ήταν ξεκάθαρο ότι αντιμετωπίζει προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας του.

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 βασικό αγκάθι είναι το "erga omnes" καθώς η Αθήνα ζητά την εφαρμογή του εδώ και τώρα ενώ η Σκοπιανή πλευρά ζητάει χρόνο καθώς επιθυμεί μια μεταβατική περίοδο. Αυτό μένει να δούμε εάν θα ξεπεραστεί στη νέα τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν σήμερα το πρωί.

Σημειώνεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν κάνει πίσω, ενώ ξεκαθαρίστηκε σε όλους τους τόνους ότι είτε θα υπάρξει συμφωνία σε όλα ή δεν θα υπάρξει συμφωνία.Κοτζιάς: Κάναμε αποφασιστικό βήμα - Ο Ζάεφ έχει επιλέξει το όνομα

Ως ένα αποφασιστικό βήμα χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του των δύο Πρωθυπουργών, Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, για την επίλυση του ονοματολογικού, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα.

Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μια ευθεία γραμμή, είναι ένας επίπονος αγώνας που έχει τα σκαμπανεβάσματα και τις δυσκολίες του και γι' αυτό σύστησε σε όλους υπομονή και νηφαλιότητα.

"Είμαστε σταθερά υπέρ της λύσης. Βάλαμε το χέρι στην καρδιά και είπαμε ό,τι δυσκολίες και αν έχει η λύση, συμφέρει τον τόπο" τόνισε και επισήμανε ότι "ήρθε η ώρα η ελληνική διπλωματία και η ελληνική πολιτική σκηνή να αποφασίσει ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, ποιο πρέπει να λυθεί, προς όφελος και των δύο πλευρών".

Υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά θέλει "μια συμφωνία που να έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει μέσα στον χρόνο, μία συμφωνία που να έχουν κέρδος και οι δύο πλευρές.

"Την συμφωνία την κάνουμε για να κοιτάξουμε στο μέλλον υπερασπιζόμενοι την Ιστορία" πρόσθεσε σημειώνοντας ότι ένα από τα προβλήματα που ξεκαθαρίζονται με τη συμφωνία είναι αυτό του αλυτρωτισμού. Αποσαφήνισε δε ότι όσον αφορά στη γλώσσα "θα προσδιορίζεται ότι αυτή η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε που έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία, με την ελληνική Μακεδονία, και ότι είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες". "Αυτό το θεωρώ ειλικρίνεια, σαφήνεια" τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τα τρία ονόματα που υπάρχουν στο τραπέζι- Άνω, Βόρεια και Νέα Μακεδονία- ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στη νέα επικοινωνία των δύο Πρωθυπουργών, εάν ολοκληρωθεί η συζήτηση, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο καθώς ο κ. Ζάεφ θα έχει επιλέξει ποιο από αυτά θέλει.


Παράλληλα επέκρινε τη ΝΔ ζητώντας να πει ποια ονόματα διαπραγματεύτηκαν οι κυβερνήσεις της και ποιο θέλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξέφρασε δε την άποψη ότι δεν απαντά η ΝΔ στο ερώτημα είτε γιατί ντρέπονται, είτε γιατί δεν ξέρουν τι διαπραγματεύθηκαν, είτε γιατί δεν ξέρουν από διπλωματία.


"Είμαστε σε μεγάλο ποσοστό κοντά σε συμφωνία" λένε πηγές από τα Σκόπια

Όπως μετέδωσε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Θανάσης Τσίτσας, Σκοπιανές πηγές ανέφεραν στον τηλεοπτικό σταθμό ότι "κατά 98% η συμφωνία ανάμεσα σε ΠΓΔΜ και Ελλάδα έχει κλείσει. Απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες για την ολοκλήρωσή της. Κανείς όμως δεν μπορεί να πει ότι έχει τελειώσει".

"Είμαστε πολύ κοντά" λένε οι Σκοπιανοί διπλωμάτες στον ΑΝΤ1 και υποστηρίζουν ότι "υπάρχει μια κατανόηση από την Ελληνική πλευρά για τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί, όμως τίποτα δεν έχει κλείσει".

Από την άλλη πλευρά τις τελευταίες ώρες υπήρξαν διαδοχικές συσκέψεις στην ΠΓΔΜ από τον Ζόραν Ζάεφ για να καμφθούν οι όποιες αντιρρήσεις που προτάσσει ο Πρόεδρος της χώρας Ιβανόφ, ενώ υπήρξαν παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι τα μεσάνυχτα ενώ το κυριότερο εμπόδιο είναι η εφαρμογή-εγγύηση του erga omnes, το πως θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας, αλλά και ποια στάση θα κρατήσει ο Πρόεδρος Ιβανόφ. Σύμφωνα με Σκοπιανές πηγές, σύμβουλοι του Ζόραν Ζάεφ έχουν μεταβεί στις Πρέσπες για να ρυθμίσουν τα διαδικαστικά για τη συνάντηση Ζάεφ-Τσίπρα.