Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017

Η ΑΘΗΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΟΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ…

Καλύτερους όρους για την μελλοντική συζήτηση του χρέους θα επιδιώξει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα την Πέμπτη στο Λουξεμβούργο έχοντας πια ως δεδομένο ότι σε αυτό το Eurogroup θα κλείσει επιτέλους η δεύτερη αξιολόγηση και θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για εκταμίευση της δόσης...
Η προϋπόθεση συμμετοχής του ΔΝΤ μέσω ενός προγράμματος με την Ελλάδα έστω και χωρίς χρηματοδότηση εκτιμάται ότι θα θετικό αποτέλεσμα όχι μόνο στην δόση αλλά και στο χρέος έστω και αν η επι της ουσίας συζήτηση για την ελάφρυνση θα αναβληθεί όπως όλοι αναμένουν.
Στο χρέος το όφελος θα προκύψει από αυτή καθ' αυτή την συμμετοχή του Ταμείου. Η ελάχιστη προϋπόθεση για συμμετοχή του Ταμείου σε ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης είναι αν δεν υπάρχει τώρα , ότι θα πρέπει να υπάρξει προοπτική για επαναφορά τους χρέους σε βιώσιμη τροχιά.
Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται την Πέμπτη να ζητήσει διασφαλίσεις για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και ένα οδικό χάρτη για την συζήτηση των μέτρων ελάφρυνσης. Ως πρώτο βήμα η Κομισιόν και το ΔΝΤ πιέζουν κυρίως την Γερμανία.
Ως ένα πρώτο βήμα φαινομενικά σημειολογικό αλλά με πολύ μεγάλη ουσία είναι να δεσμευτούν οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών να δεσμευτούν από τώρα ότι θα συμφωνήσουν και θα εφαρμόσουν έτσι κι αλλιώς μέτρα ελάφρυνσης για το ελληνικό χρέος.
Αυτό σημαίνει ότι από την κοινή θέση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα πρέπει να εκλείψει άπαξ και δια πάντως η έκφραση που λέει ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν «αν χρειαστεί».

Τούτο διότι σε δύο διαδοχικές εκθέσεις βιωσιμότητας ( το 2015 και το 2016 ) το Ταμείο έχει διαπιστώσει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Επιπλέον το Ταμείο έχει ως όπλο και την συμφωνία της 25ης Μαίου του 2016 όταν το Eurogroup είχε δεσμευτεί για συγκεκριμένα μέτρα.