Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ…

Mια χλιαρή δήλωση αναγνώρισης της προόδου που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις, η οποία δεν θα αρκεί στην ΕΚΤ, ώστε να απελευθερώσει περαιτέρω ρευστότητα για την Ελλάδα υπολογίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από το σημερινό Eurogroup....

Αυτή την εκτίμηση μετέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στη μαραθώνια συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου καθώς, οι διαφορές με τους δανειστές παραμένουν τόσο στο δημοσιονομικό σκέλος, όσο και στα εργασιακά και στο ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση, βρίσκεται υπό την πίεση των εταίρων, να υπογράψει μια δύσκολη συμφωνία.

Τους υπουργούς που μετέχουν στο κυβερνητικό συμβούλιο ενημέρωσαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας και οι κ.κ. Γ. Δραγασάκης, Γ. Βαρουφάκης και Ευκλ. Τσακαλώτος. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Μαξίμου στη συνεδρίαση «επιβεβαιώθηκε η θέση της κυβέρνησης για την ανάγκη επίτευξης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας που θα κινείται στο πλαίσιο της πρόσφατης λαϊκής εντολής» και συζητήθηκε η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη, συνοδευόμενο από τον Πρόεδρο του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκη.

Ο πρωθυπουργός είπε στους υπουργούς ότι «η κυβέρνηση αναμένει να υπάρξει καταγραφή της σημαντικής προόδου που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις καθώς επίσης αναμένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη η πρόθεση των εταίρων και των θεσμών για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνεδρίαση οι υπουργοί συμφώνησαν, πως το θετικό σενάριο για την κυβέρνηση θα ήταν μια θετική χειρονομία από την πλευρά των εταίρων που θα διευκολύνει την κατάσταση στο μέτωπο της ρευστότητας. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε η κυβέρνηση επιφυλάσσεται για τις επιλογές της.

Στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου ετέθησαν επί τάπητος τα σχετικά σενάρια και συζητήθηκαν όλα, ακόμα και το ενδεχόμενο να θέσει η κυβέρνηση τη συμφωνία στην κρίση του λαού.

Ωστόσο, αν και ο στενός συνεργάτης του κ. Αλ. Τσίπρα και υπουργός Επικρατείας κ. Ν. Φλαμπουράρης είχε αναφερθεί πάλι χθες το πρωί στη δυνατότητα να προσφύγει η κυβέρνηση σε δημοψήφισμα, στη συνεδρίαση συμφωνήθηκε ότι αυτό δεν αποτελεί στη δεδομένη συγκυρία ουσιαστική επιλογή.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται πολύ υψηλό ποσοστό υπέρ ενός έντιμου συμβιβασμού, ακόμα και αν αυτός περιέχει «δύσκολα μέτρα» και αυτό σημαίνει ότι ένα δημοψήφισμα δεν είναι αναγκαίο σε συμφωνία, καθώς απλώς θα επιβεβαίωνε τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο εκλογών, αυτό το απέκλεισε ο υπουργός Άμυνας κ. Π. Καμμένος εξερχόμενος από τη σύσκεψη: «η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή και με αυτήν θα προχωρήσει», δήλωσε.

Ανοικτό πάντως παρέμεινε και το ενδεχόμενο, να μην καταβληθεί η δόση των 740 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ την Τρίτη, σε περίπτωση που το Eurogroup δεν ικανοποιήσει τις ελληνικές προσδοκίες.


Ενδεικτικές του κλίματος που υπάρχει στην κυβέρνηση ήταν οι δηλώσεις του υπερυπουργού Εσωτερικών κ. Ν. Βούτση, ο οποίος χαρακτήρισε χθες «πάρα πολύ σκληρές, πέραν της 5ης αξιολόγησης» τις απαιτήσεις των εταίρων και πρόσθεσε: «να είμαστε ειλικρινείς. Η κατάσταση δεν κλειδώνει. Κι όταν δίνουμε κάθε εβδομάδα αυτά τα απίστευτα ποσά γύρω-γύρω, στην κυρία Λαγκάρντ, όταν από τον Αύγουστο δεν έχουμε πάρει ευρώ ως χώρα, αυτό έχει μια ημερομηνία, για να μην πω, λήξης, μια ημερομηνία ενδεχομένως αλλαγής γραμμής πλεύσης».