Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

ΣΕ ΦΙΑΣΚΟ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΩΝ G7…

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έκανε αυτό το Σαββατοκύριακο στροφή 180 μοιρών εναντίον των συμμάχων του στην Ευρώπη και τον Καναδά, τους οποίους απείλησε με βαρείς τελωνειακούς δασμούς, έπειτα από μια σύνοδο κορυφής της G7 που κατέληξε σε φιάσκο...


Πρόκειται για εντάσεις που έρχονται σε αντίθεση με την «ενότητα» η οποία επιδείχθηκε στη διάρκεια της συνόδου κορυφής στην Κίνα μεταξύ των ηγετών της Κίνας, της Ρωσίας και του Ιράν.

Χθες Σάββατο, ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε ξαφνικά την υποστήριξή του από το τελικό ανακοινωθέν της διήμερης συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Λα Μαλμπέ (Κεμπέκ, ανατολικός Καναδάς), παρά τον συμβιβασμό που εκπονήθηκε έπειτα από μάχη πάνω στα εμπορικά ζητήματα.

Η αντιπροσωπεία του και ο ίδιος είχαν εντούτοις εγκρίνει αυτό το έγγραφο από 28 σημεία, στο οποίο είχε καταλήξει, έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις, η Ομάδα των Επτά (ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία).

Ο Ντόναλντ Τραμπ δικαιολόγησε αυτό το χαστούκι του προς τους συμμάχους των ΗΠΑ επικαλούμενος δηλώσεις του Τζάστιν Τριντό, του οικοδεσπότη της συνόδου, στη συνέντευξη Τύπου που αυτός ο τελευταίος έδωσε στο τέλος της συνάντησης.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, χώρας που πλήττεται όπως η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος από νέους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο, επανέλαβε στη συνέντευξη πως οι δασμοί αυτοί είναι «προσβλητικοί» έναντι της ιστορίας μεταξύ των δύο χωρών. Όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβεβαίωσε πως τον Ιούλιο θα ανακοινωθούν αντίποινα.

«Οι Καναδοί είναι ευγενείς, είμαστε λογικοί, όμως δεν θα αφήσουμε να μας πιέζουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε προηγουμένως πλέξει το εγκώμιο του συμβιβασμού στον οποίο είχαν καταλήξει οι επτά σε μια σειρά ζητημάτων. Επρόκειτο για ένα κείμενο που δεν διευθετούσε την τρέχουσα διένεξη, όμως είχε χαιρετισθεί απ' όλους ως ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση και τον διάλογο.

Μερικές ώρες αργότερα, ενοχλημένος απ' αυτή τη δήλωση, ο δισεκατομμυριούχος έγραψε στο Twitter από το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One ότι έδωσε εντολή στους εκπροσώπους του να αποσύρουν την αμερικανική σφραγίδα από το τελικό ανακοινωθέν.