Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΑ…

Ήταν πριν από έναν χρόνο όταν ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης, «αδειάζοντας» τη χωρική αντιπεριφερειάρχη του και αγνοώντας την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας, δήλωνε ότι αναλαμβάνει να χειριστεί ο ίδιος την υπόθεση της προβληματικής λειτουργίας των πυρηνελαιουργείων στη Μεσσηνία. Από τότε όχι...
καμία βελτίωση της κατάστασης δεν υπήρξε, αλλά το πρόβλημα επιδεινώθηκε και μάλιστα δραματικά. Αυτό πληροφορούμαστε από νέες μετρήσεις που έχουν φτάσει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο. Τα δημοσιεύματα, από την περασμένη εβδομάδα, κάνουν λόγο για τα υψηλότερα ίσως ποσοστά ρύπανσης όλων των ετών (!) σε ένα πρόβλημα που υπάρχει εδώ και 20 χρόνια. Ωστόσο, από την Περιφέρεια δεν υπάρχει ακόμη καμία επίσημη ενημέρωση.

Θυμίζουμε ότι η «Πελοπόννησος Πρώτα», πέρυσι, είχε στηρίξει τις 13 συγκεκριμένες προτάσεις των υπηρεσιών της Π.Ε. Μεσσηνίας, μετά τον ουσιαστικό διάλογο που είχε γίνει με όλους τους εμπλεκόμενους, τον οποίο και είχαμε παρακολουθήσει. Δυστυχώς, ο Περιφερειάρχης τότε, με οριακή ψηφοφορία και εν μέσω ύβρεων και εντυπωσιασμών στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αποφάσισε να μεταθέσει το πρόβλημα στο αόριστο μέλλον. Σε ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Αρχή μιλούσε για αξιοποίηση των αποτελεσμάτων από τις έρευνες στα πυρηνελαιουργεία και συνάντηση που θα ακολουθούσε με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Έναν χρόνο μετά, η περσινή ανακοίνωση της «Πελοπόννησος Πρώτα» με τίτλο «Πυρηνελαιουργεία - Όταν δεν θέλεις να λυθεί το πρόβλημα» παραμένει επίκαιρη:

Γράφαμε, μεταξύ άλλων, τον Ιούλιο του 2017:

«Μ’ αυτό τον τρόπο (ο Περιφερειάρχης) επέλεξε:
α) να αρνηθεί τα γεγονότα και να μην στηρίξει το χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για την ανάγκη άμεσης εξεύρεσης λύσης
β) για άλλη μια φορά να υποκύψει σε συγκεκριμένες πιέσεις και συμφέροντα
γ) να αποθαρρύνει τους υπηρεσιακούς παράγοντες που απέδειξαν ότι όταν τους εμπιστεύεσαι και λύσεις βρίσκουν και το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετούν και
δ) επικαλούμενος τώρα, σε λάθος διαδικαστική φάση, τα νέα δεδομένα στη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων απέδειξε πόσο ελλειμματικά, προβληματικά και με ιδιοτέλεια ασκεί διοίκηση!
Στηρίξαμε τις 13 προτάσεις γιατί συμβάλαμε στη διαμόρφωσή τους, γιατί έγινε ανοικτός διάλογος χωρίς αποκλεισμούς και γιατί πιστεύουμε ότι γίνεται ένα σοβαρό βήμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μπορούμε να πιέσουμε το Υπουργείο να σκύψει στο πρόβλημα και να βρει οριστικά λύσεις για όλη τη χώρα αξιοποιώντας και κάθε άλλη πρόταση που υπάρχει.
Ίσως, στηριζόμενοι πάνω σ’ αυτές τις προτάσεις, να χρειαστεί να συστήσει ομάδες εργασίας που θα επεξεργαστούν περαιτέρω τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των λειτουργούντων πυρηνελαιουργείων.
Να θυμίσουμε ότι με το σοβαρό πρόβλημα της αιθαλομίχλης στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα κ.λπ.) αναγκάστηκε η Πολιτεία να θεσπίσει συγκεκριμένα μέτρα για τα τζάκια και τα καλοριφέρ που μέχρι τότε δεν υπήρχαν.
Ανάλογα πρέπει να πιέσουμε να εξειδικευτούν μέτρα για τη λειτουργία των βιομηχανικών μονάδων με καύση βιομάζας και ιδιαίτερα για τα πυρηνελαιουργεία που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ξήρανσης του ελαιοπυρήνα.
Όλες οι άλλες προτάσεις που ακούγονται πρέπει να συνεκτιμηθούν, αλλά δεν είναι τέτοιες που να μας επιτρέπουν ούτε κατά μια μέρα να κωλυσιεργήσουμε και να καθυστερήσουμε τη δράση μας. Τα εύλογα θέματα της χωροταξίας τέτοιων μονάδων αφορούν το μέλλον και πρέπει να συνάδουν με την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Η Περιφέρεια πρέπει α) άμεσα να προβεί σε προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας και όποιον άλλον εξειδικευμένο φορέα για την ανίχνευση της επίδρασης από τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στην υγεία των κατοίκων τα τελευταία χρόνια και β) να οργανώσει μια ανοικτή συζήτηση με όλες τις άλλες Περιφέρειες της χώρας, που αντιμετωπίζουν παρεμφερή προβλήματα, για τον καλύτερο συντονισμό και για τη μέγιστη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Κάθε περαιτέρω βελτίωση και στήριξη αυτών των μονάδων πρέπει να γίνεται πλέον με τους νέους όρους και τα νέα εργαλεία που πρέπει να θεσπίσει το συντομότερο δυνατόν η Πολιτεία. Εμείς προσπαθήσαμε να κάνουμε το πρώτο βήμα, αλλά δυστυχώς για άλλη μια φορά βρήκαμε απέναντί μας τον κ. Τατούλη και τον σκληρό του πυρήνα. Όμως “τίποτα δεν πάει χαμένο”»!

Σύμφωνα με τα παραπάνω και μετά από έναν χρόνο απραξίας, σας ρωτάμε:
-              Πότε έγιναν μετρήσεις, τι είδους και από ποιο φορέα σε αυτό το χρονικό διάστημα;
-              Ποια τα αποτελέσματα των μετρήσεων και πώς σκέφτεστε να τα αξιοποιήσετε;
-              Τι είδους συγκεκριμένες ενέργειες έχετε κάνει σε υλοποίηση της περσινής δέσμευσής σας στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ποια τα αποτελέσματα;