Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

ΥΠΕΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ...

Την ιστορικής σημασίας συμφωνία υπέγραψαν περίπου στις 8.45 το πρωί ώρα Ελλάδας ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν στη Σιγκαπούρη...


Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται εντός δύο ωρών να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για διευκρινίσεις.

«Θα δείτε μια μεγάλη αλλαγή»

Προσερχόμενοι στην αίθουσα όπου υπογράφεται η συμφωνία Τραμπ και Κιμ έκαναν λακωνικές δηλώσεις με τον ηγέτη της Β. Κορέας να προαναγγέλλει μια μεγάλη αλλαγή.

Όπως είπε «θα δείτε μια μεγάλη αλλαγή».

Από την μεριά του ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε την καλή διεξαγωγή των συνομιλιών ενώ τόνισε πως θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σε δύο περίπου ώρες. Ανέφερε ότι «λύσαμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα» και πως «οι συνομιλίες πήγαν καλά, καλύτερα από όσο περιμέναμε».

Ο κ. Τραπ ευχαρίστησε τον Βορειοκορεάτη ηγέτη για τη συνάντηση.

Τι προηγήθηκε

Μια ιστορικής σημασίας συνάντηση είχαν σήμερα στη Σιγκαπούρη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, κατά την οποία αντάλλαξαν χειραψία. Αυτή είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία Aμερικανός πρόεδρος συναντάται με τον αρχηγό του κράτους της Βόρειας Κορέας. Αντικείμενο των επαφών ήταν το ζήτημα της αποπυρηνικοποίησης της Β. Κορέας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος γνωστοποίησε νωρίς το πρωί (ώρα Ελλάδας) ότι είχε μια «φανταστική συνάντηση» με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, έκανε λόγο για την επίτευξη «μεγάλης προόδου» και ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν ένα έγγραφο.

«Ήταν στ' αλήθεια μια φανταστική συνάντηση», η οποία εκτυλίχθηκε «καλύτερα απ' ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί οποιοσδήποτε», είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους έπειτα από το γεύμα εργασίας που είχαν οι ηγέτες και κορυφαία στελέχη των κυβερνήσεων των δύο κρατών. «Θα πάμε τώρα να υπογράψουμε μια συμφωνία» πρόσθεσε.