Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ…

Την απόφασή του να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Βουλή, και προκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να την μετατρέψει σε πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του...


Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτεταμένα στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ λέγοντας μεταξύ άλλων: "Τα εθνικά θέματα αφορούν κυρίως την αδιαπραγμάτευτη υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας. Η κυβέρνηση χωρίς κοινοβουλευτική νομιμοποίηση κάνει επικίνδυνους χειρισμούς όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στα εθνικά θέματα. Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία και να δεσμεύσει τη χώρα σε ένα πλαίσιο που θα δημιουργεί τετελεσμένα. Ο συνδυασμός οικονομικών και εθνικών θεμάτων δεν είναι τυχαίος, είναι συνειδητή επιλογή για να στρέψετε τα φώτα της δημοσιότητας μακριά από τα επώδυνα μέτρα του τέταρτου μνημονίου, να διχάσετε και να πολώσετε την κοινωνία".
"Δεν μπορώ να διανοηθώ μια βαριά υποχώρηση στα εθνικά θέματα με μια κατανόηση των εταίρων στα ζητήματα της οικονομίας", είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι "αυτό θέλει ο ξένος παράγοντας, εμείς θέλουμε λύση και σταθερότητα στα Βαλκάνια, αλλά αυτό προϋποθέτει μία σταθερή και ισχυρή Ελλάδα"

"Θέλουμε λύση αλλά μια λύση που δεν θα θίγει τα εθνικά μας συμφέροντα" ανέφερε χαρακτηριστικά.

"Έρχεται η στιγμή που πρέπει να πεις το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι. Άκουσα τον κ. Τσίπρα να έχει το θράσος να πλέξει το εγκώμιο του Κώστα Καραμανλή, εκεί όπου ο Καραμανλής είπε όχι εσείς σήμερα λέτε ναι. Και τότε ασκήθηκαν πιέσεις. Η συμφωνία δημιουργεί τετελεσμένα που μπορεί να είναι μη αναστρέψιμα. Είναι μία κακή συμφωνία. Η αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας που συνιστούν τον πυρήνα του αλυτρωτισμού αποτελούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση. Από τη στιγμή που αποδέχεστε μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο ο γεωγραφικός προσδιορισμός του ονόματος" συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

"Αλλά ακόμη και γι’ αυτό είπατε ψέματα, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το Severna Macedonija στο οποίο είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός δεν υπάρχει στη συμφωνία. Με τη συμφωνία το κράτος παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό, ο λαός του όχι", σημείωσε ο αρχηγός της αξιωματικός αντιπολίτευσης και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε: "Μπορείτε να μου πείτε γιατί οι πολίτες θα λέγονται Μακεδόνες και θα μιλούν τη μακεδονική;".

"Δική μου προτεραιότητα και της παράταξης που ηγούμαι είναι να συμβάλω στην ενότητα του ελληνικού λαού. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν μπορεί να γίνει δικό μας πρόβλημα. Την ίδια ώρα καταγράφεται μία δεδηλωμένη διάσταση μέσα στην κυβέρνηση αφού ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί. Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει μία συμφωνία στις Πρέσπες την Κυριακή, χωρίς να έχει διαπιστώσει αν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χωρίς να έχει την ομόθυμη στήριξη του υπουργικού του συμβουλίου. Όλα αυτά είναι πρωτοφανή. Είμαι υποχρεωμένος να εξαντλήσω κάθε δυνατότητα που μου παρέχει το Σύνταγμα για να αποτρέψω αυτή την εξέλιξη. Ο κ. Τσίπρας παρότι του το ζήτησα αρνήθηκε να ζητήσει την εξουσιοδότηση της Βουλής για να υπογράψει τη συμφωνία. Ο λόγος είναι για να συνεχίσει να παίζει το ανήθικο θέατρο με τον Πάνο Καμμένο. Οφείλω να προσπαθήσω να αποτρέψω αυτό τον θεσμικό εκτροχιασμό και την υποθήκευση του μέλλοντος της πατρίδας. Καθώς δεν διαθέτει τη λαϊκή εξουσιοδότηση και την πολιτική νομιμοποίηση, η ΝΔ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας" επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, αιτιολογώντας την απόφαση της Κ.Ο. της ΝΔ να προβεί στην συγκεκριμένη κίνηση.

"Σας προκαλώ να μετατρέψετε αν τολμάτε την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή σας, όπως έκαναν όλοι οι προτάτοχοί σας. Σας προκαλώ κ.Τσίπρα γιατί σήμερα αναμετριόμαστε όλοι με την ιστορία. Να δούμε αν υπάρχουν 154 βουλευτές που είναι πρόθυμοι να πουν «ναι» στην υπογραφή που είστε έτοιμος να βάλετε στις Πρέσπες" κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.