Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Ο ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΩΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΑΞΗ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

«Την ευθύνη για τη χάραξη και την εκτέλεση δημόσιων πολιτικών...
έχει η κυβέρνηση και όχι οι φορείς στους οποίους ανατίθεται συμβουλευτικό έργο», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, σχετικά με τους συμβούλους στους οποίους ανατέθηκαν μελέτες εν όψει της κατάρτισης σχεδίου για το αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας.
Όπως τονίζει στο ίδιο έγγραφο ο υπουργός Οικονομικών, ολόκληρο το σχέδιο θα διαπνέεται από μια φιλοσοφία ενίσχυσης του υγιούς ανταγωνισμού με τρόπο που θα επιτρέπει σε όλες τις επιχειρήσεις της χώρας, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, να δραστηριοποιούνται με τους καλύτερους δυνατούς όρους και να αυξήσουν την εξωστρέφεια τους.
«Μείζων στρατηγικός στόχος της κυβέρνησης, εκτός από την αντιμετώπιση της οξείας οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, είναι η θεμελίωση ενός ανταγωνιστικού, εξωστρεφούς και μακρόπνοου αναπτυξιακού σχεδίου», αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών και θυμίζει ότι ο πρωθυπουργός στις 20 Μαΐου 2014 παρουσίασε τους βασικούς στρατηγικούς στόχους και άξονες αυτού του, υπό επεξεργασία, σχεδίου σε εκδήλωση με θέμα: «Ελλάδα: Όραμα Ανάπτυξης» που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη.
Ο κ. Χαρδούβελης επισημαίνει ότι οι βασικές αρχές, των οριζόντιων και τομεακών πολιτικών και οι χρηματοδοτικές πηγές που θα θεμελιώσουν το νέο αναπτυξιακό πρότυπο παρουσιάστηκαν από το υπουργείο Οικονομικών και στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωομάδας (Euro Working Group) στις 24 Απριλίου 2014.
Όπως, εξάλλου, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, η κατάρτιση των βασικών σημείων των προτεινόμενων δημόσιων πολιτικών που περιλαμβάνονται στο ως άνω σχέδιο, βασίζεται σε συγκεκριμένη επιστημονική και ερευνητική τεκμηρίωση.
Στο πλαίσιο αυτό ανατέθηκαν από την κυβέρνηση μελέτες, με συγκεκριμένες προδιαγραφές και απαιτήσεις ως προς τα παραδοτέα κείμενα, στον ΙΟΒΕ, στο ΚΕΠΕ και στη McKinsey&Company. Ειδικά πάντως για τη μελέτη που ανατέθηκε στη McKinsey&Company, ο υπουργός Οικονομικών διευκρινίζει ότι δεν πρέπει να συγχέεται σε καμία περίπτωση με τη μελέτη που παρουσίασε η εν λόγω εταιρεία, με δικιά της πρωτοβουλία, τον Ιούνιο του 2012, δηλαδή πολύ πριν τη διακριτή και ανεξάρτητη ανάθεση της κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση επεξεργάζεται τα παραδοτέα των προαναφερθέντων οργανισμών με στόχο να συνθέσει ένα συμπαγές και αναλυτικό σχέδιο το οποίο θα θέσει σε διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς αλλά και με το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας», αναφέρει ο κ. Χαρδούβελης και ενημερώνει ότι «ολόκληρο το σχέδιο διαπνέεται από μια φιλοσοφία ενίσχυσης του υγιούς ανταγωνισμού που θα επιτρέπει σε όλες τις επιχειρήσεις της πατρίδας μας, ανεξάρτητα από το μέγεθος τους, να δραστηριοποιούνται με τους καλύτερους δυνατούς όρους και να αυξήσουν την εξωστρέφεια τους».

Κάνει επίσης γνωστό ότι «η βασική στόχευση του σχεδίου, ειδικά για τον κλάδο πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης των, διεθνώς γνωστών για την ποιότητά τους, ελληνικών αγροτικών προϊόντων είναι η περαιτέρω αναβάθμιση της προστιθέμενης αξίας τους μέσω ενίσχυσης μεταποίησης, με έμφαση στην τυποποίηση και τον ποιοτικό έλεγχο» και τονίζει ότι η κυβέρνηση στέκεται εμπράκτως δίπλα σε όλες τις παραγωγικές τάξεις της χώρας, οι οποίες άλλωστε είναι η κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας και οι μελλοντικοί πρωταγωνιστές του νέου αναπτυξιακού σχεδίου.

Το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από αναφορά του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κοντογιάννη.